Sektörün çığlığı karşılık buldu: Çimento fabrikalarına soruşturma!

İnşaat sektöründe çimento fiyatlarına yüzde 40 civarında zam geldi. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Doğal bir kepenk kapatma var şu anda. Çimento ve beton firmalarının kendi aralarında sağlamış oldukları bir kartel söz konusu. Çağrılarımız cevap da buldu. İzmir’deki bir iki tane çimento firması, Rekabet Kurulu’nun yapmış olduğu soruşturmaya dahil edildi ve bu bizim adımıza sevindirici. Bu soruşturma ne kadar derinleştirilirse buradaki cezalar ne kadar ağırlaştırılırsa bu kartel kırılabilir” dedi.

İnşaat sektöründe çok yaygın olarak kullanılan çimentoya yeni bir zam geldi. Çimento şirketleri, 1 Nisan itibarıyla çimentoya yüzde 40’a yakın bir oranda zam yapacaklarını duyurdu. Torbalı ilçesinde şehirleşmenin artmasıyla birlikte inşaat sektörü hızla büyüyor. İlçede konut fiyatları durağan bir seyirde devam ederken bir yandan da inşaat malzemelerinin maliyetleri artıyor. Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, çimentoya gelen zammı ve inşaat sektörünün bu durumdan nasıl etkileneceğini Egedesonsöz’e değerlendirdi.

KONUT FİYATLARI DÜŞÜYOR, ÇİMENTO FİYATLARI ARTIYOR

Olgun, inşaat sektröründe artan maliyetlere yetişemediğini belirterek “Çimentoya neredeyse yüzde 50 oranında bir zam geldi. Doğal bir kepenk kapatma var şu anda. İnşaat sektöründeki oyuncuların, müteahhitlerin bu maliyetlere yetişmesinin imkan ve ihtimali yok. Çimento ve beton firmaları, sürekli olarak kendi aralarında sağlamış oldukları kartel söz konusu. Ege’deki bazı firmalar da Rekabet Kurulu’nun yaptığı araştırmaya göre soruşturmaya dahil edildiler. Konut fiyatları düşüyor ama çimento ve beton fiyatları yükseliyor kartelleşmeden dolayı. Birtakım ürünlerde illa ki yüzde 3-5 oranlarında değişiklikler var fakat yüzde 50’lik zamları anlama imkanımız yok. Bunları sadece kartelleşme ile ifade edebiliriz” dedi.

KONUT ÜRETİMİNDE CİDDİ BİR AZALMA VAR

Çimento ve beton firmalarının denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Olgun, caydırıcı cezaların olması gerektiğini söyleyerek “Zaman zaman Rekabet Kurulu’na özellikle İzmir’deki çimento ve beton kartelini denetlemeleri için çağrıda bulunuyoruz. Çağrılarımız cevap da buldu. İzmir’deki bir iki tane çimento firması, Rekabet Kurulu’nun yapmış olduğu soruşturmaya dahil edildi ve bu bizim adımıza sevindirici. Bu soruşturma ne kadar derinleştirilirse buradaki cezalar ne kadar ağırlaştırılırsa bu kartel kırılabilir. Yaklaşık 7-8 yıl önce de Ege ve Akdeniz’deki 7 tane firma büyük bir ceza yedi. Buradaki cezalar kartelcileri caydıracak cezalar değil, daha yüksek olmalı diye düşünüyorum. Bu suçu işleyen firmalar, ticaretten men edilebilir. Şu anda İzmir’in en çok konut üreten ilçesi Torbalı. Şu anda konut üretiminde ciddi bir azalma söz konusu. Bunun temel sebebi de beton ve çimento firmalarının yapmış olduğu zamlar. Biz buna ‘doğal bir kepenk kapatma’ diyoruz. İzmir’deki kartelin durdurulmasını istiyoruz ve denetim sıklaştırılmalı” ifadelerini kullandı.

ÇOĞU PROJE YARIM KALDI

Son olarak Olgun, sözlerine şöyle devam etti: “İnşaat sektöründeki oyuncular zamlara yetişemiyor, satış da olmuyor. Çoğu yap-sat mantığıyla ilerliyor. Zamlardan dolayı maliyetlere yetişemiyor. Çok sayıda proje de yarım kalmış durumda. Öyle kalıyor”