Odamız girişimleri ile ‘Torbalı Kuru Domatesi, ‘Arslanlar Biberi’ coğrafi işaret başvurularımız Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiştir. Bu ürün gruplarında tescil ile belirlenen şartlara uygun şekilde üretim yapan ve coğrafi işareti kullanmak isteyen firmaların; mahreç işaretini iş yerlerinde ve ürün ambalajlarında kullanabilmesi için firma imza sirküleri ve kaşesi ile birlikte öncelikle Odamız Kurumsal İletişim Departmanı’na başvurmaları gerekmektedir.
29 Aralık 2017 tarihli 30285 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “COĞRAFİ İŞARET VE GELENEKSEL ÜRÜN ADI AMBLEM YÖNETMELİĞİ” hakkında detaylı bilgi almak için buraya tıklayınız.
Detaylı bilgi için; 0 232 856 13 34 veya 0 530 499 23 17 numaralarından iletişim kurabilirsiniz.
Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.
Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir.
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.
Tescil No : 1196
Tescil Tarihi : 18.08.2022
Başvuru No : C2021/000280
Başvuru Tarihi : 14.07.2021
Coğrafi İşaretin Adı : Torbalı Kuru Domatesi
Ürün / Ürün Grubu : Domates kurusu / İşlenmiş ve işlenmemiş meyve ve sebzeler ile mantarlar
Coğrafi İşaretin Türü : Mahreç işareti
Tescil Ettiren :Torbalı Ticaret Odası
Tescil Ettirenin Adresi : Torbalı Mh Aydın Cd. No:74 Torbalı İZMİR
Coğrafi Sınır : İzmir ili Torbalı ilçesi
Kullanım Biçimi : Torbalı Kuru Domatesi ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Torbalı Kuru Domatesi ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
Üretim Methodu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41 inci Maddesi kapsamında 14.07.2021 tarihinden itibaren korunmak üzere 18.08.2022 tarihinde tescil edilmiştir.
Tescil No : 1197
Tescil Tarihi : 18.08.2022
Başvuru No : C2021/000281
Başvuru Tarihi : 14.07.2021
Coğrafi İşaretin Adı : Arslanlar Biberi
Ürün / Ürün Grubu : Biber / İşlenmiş ve işlenmemiş meyveler ve sebzeler ile mantarlar
Coğrafi İşaretin Türü : Menşe adı
Tescil Ettiren :Torbalı Ticaret Odası
Tescil Ettirenin Adresi : Torbalı Mh Aydın Cd. No:74 Torbalı İZMİR
Coğrafi Sınır : İzmir ili Torbalı ilçesi Arslanlar köyü
Kullanım Biçimi : Arslanlar Biberi ibaresi ve menşe adı amblemi, ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde yer alır. Ürünün kendisi veya ambalajı üzerinde kullanılamadığında, Arslanlar Biberi ibaresi ve menşe adı amblemi, işletmede kolayca görülecek şekilde bulundurulur.
Üretim Methodu hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
Kurutulmuş Domates Firmalarını incelemek için buraya tıklayınız.