KOBİ Alacakları Devlet Garantisinde

KOBİ Alacakları Devlet Garantisinde

Sayın üyemiz;

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın aldığı ve 1 Nisan’da yürürlüğe girecek karar, Kovid-19 salgınının yol açması beklenen ekonomik risklere karşı işletmelere rahat nefes aldıracak.

Dünyayı etkileyen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının küresel ekonomide yaratacağı en önemli risklerin başında, ticari alacakların ödenememesi geliyor. Türkiye’de bu risk, özellikle ekonominin bel kemiği olarak görülen KOBİ’ler için önemli bir endişe kaynağı durumunda bulunuyor.

T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketine ek olarak aldığı, KOBİ’lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortasına ilişkin yeni kararı, bu dönemde ticari alacaklarından endişe eden işletmeleri rahatlatacak.

1 Nisan’da yürürlüğe girecek kararla mevcutta sadece yıllık cirosu 25 milyon lira ve altında olan kurumlara sağlanan “devlet destekli ticari alacak sigortası”nın kapsamı genişletilecek. Böylece, yıllık cirosu 125 milyon liraya kadar olan tüm KOBİ’ler bu imkandan yararlanacak.

Kararın yürürlüğe girmesiyle birlikte, tüm KOBİ’ler ödenmeme riskine karşı ticari alacaklarını sigortalama imkanına kavuşacak.

Bakanlığın “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere Yönelik Devlet Destekli Ticari Alacak Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ”i 25 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.

Yeni düzenlemeye göre, ticari alacağını sigortalamak isteyen KOBİ’ye, alıcı başına 750 bin liraya kadar teminat limiti sağlanacak. Bu rakam, risk değerlendirme kriterleri dikkate alınarak artırılabilecek. Alacak sigortası, tacir sıfatı taşımayan gerçek kişilere yapılan satışlara teminat sağlamayacak.

Küçük ve orta ölçekli işletmelere, finansal risk yönetimi açısından büyük bir güvence olacak “KOBİ’lere yönelik devlet destekli ticari alacak sigortası” sistemine devletin verdiği desteğin yanı sıra Türk Reasürans A.Ş. liderliğinde bu alandaki yerli ve uluslararası şirketler de reasürans desteği sağladı. Devlet tarafından taahhüt edilecek reasürans desteğine ilişkin karar, 1 Nisan 2020- 1 Nisan 2021 arasında akdedilecek sigorta sözleşmelerini kapsıyor. Buna göre, söz konusu sigorta sözleşmelerinden kaynaklanan, ancak reasürans ve retrosesyon yoluyla transferi yapılamayan risklerin hasar prim oranı; sistemin işletilmesi için görevlendirilen Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin üzerinde kalan ve teminat verilen riskin %50’lik kısmını oluşturan pay için %75 ve üzeri, teminat verilen riskin kalan %50’lik kısmını oluşturan pay için %110 ve üzeri reasürans desteği taahhüt edildi.

Reasürans desteği ihtiyacının ortaya çıkması durumunda, söz konusu tutar, Olağandışı Riskler Yönetim Merkezi’nin talebi üzerine Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçesinden ödenecek. Karar, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere 30 Mart tarihinde yayımlanan Resmi Gazete’de yürürlüğe girdi.

Ticari alacaklarını sigortalamak isteyen küçük işletmeler “www.alacaksigortasi.gov.tr” üzerinden detaylı bilgiye ulaşabilecek.

Ek-1 25 Mart 2020 Tarihli ve 31079 Sayılı Resmi Gazete
Ek-2 30 Mart 2020 Tarihli ve 31084 Sayılı Resmi Gazete