Bir zamanlar Torbalılı çiftçilerin örgütlü olduğu tek kooperatif olan Torbalı ve Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yeniden ayağa kalkıyor. Kooperatif ilk olarak Torbalı Ticaret Odası’nın desteği ile 16 ton balı Atatürk Orman Çiftliğine sattı.
Bir zamanlar Torbalı’da üreticinin örgütlü olduğu tek kurum olan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi 13 yıl sonra yeniden aktifleşti. Kooperatifin başına geçen 41 yıllık eğitimci Hüseyin Şimşek çalımlarına hızlı başladı. Kooperatif üyesi arıcıların ürettiği çam balı dün Atatürk Orman çiftliğine satıldı. İlçede 1977 yılında kurulan S.S. Torbalı ve Köyleri Tarımsal Kalkınma kooperatifi 2000’li yılların başına kadar arıcılık ve tarım ile uğraşanların çatı örgütü konumundaydı. O yıllarda üye sayısı 400 kişiye kadar ulaşan kooperatif çeşitli nedenlerden dolayı son 13 yıldır aktif değildi. Torbalı Ticaret Odası ve Torbalı ve Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi arasında yapılan protokol ile ilçenin balı TORBAL olarak markalaştırıp aracısız bir şekilde satışa sunulacak
TORBAL MARKASI GELİYOR
2013 yılında Torbalı Zeytin Kolonyasını ürettirip ilçenin markası haline getiren Torbalı Ticaret Odası şimdi de ilçeye ismini veren Torbalı’nın balını ilçenin markası haline getirmeyi hedefliyor. “İlçenin yerel değerlerine sahip çıkıyoruz” sloganı ile yola çıktıklarını ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun “Zeytin Kolonyasın ilçemizin sembolü oldu. Şimdi de ilçemize adını veren balımızı ulusal arenaya çıkarmak istiyoruz. İlçenin ilk tarımsal kooperatifini destekleyeceğiz. Özellikle tarımsal üretimlerimizi işleyip sanayi ürünü haline getirebilirsek işte o zaman gerçek kalkınmayı yakalarız. Tarıma dayalı sanayimizin güçlenmesi için tarımsal üretimimizin artması lazım. Köylümüze destek olup şehirlerde yaşayan vatandaşımızın sağlıklı ürünler tüketmesini sağlayabiliriz” dedi.
EFSANE AYAĞA KALKACAK
İlk sevkiyatın heyecanını yaşayan Kooperatif Başkanı Hüseyin Şimşek ilçede üreticinin haklarını koruyarak daha iyi kar elde etmesi için çalışmalara başladıklarını belirtip “Kooperatif olarak üreticinin ürünlerini araya aracı firma, şahıs girmeden satmayı hedefliyoruz. Çeşitli kurumlarla yaptığımız görüşmelerle bu yıl bal üreticilerinin aracı sorununu ortadan kaldırmayı amaçlıyoruz. Bu konuda Torbalı Ticaret Odası Başkanı bize çok destek oluyor. TTO ile el ele verip TORBAL markasını ilçenin sembolü haline getireceğiz” dedi. Çam balı hakkında bilgi veren Şimşek arıların çiçek nektarı yerine çam pamuklu böceğin salgısını kullanarak ürettiği bal olduğunu dile getirerek, “16 tonluk ilk bal sevkiyatımızı aracısız bir şekilde Torbalı Ticaret Odası Başkanının desteği ile gönderdik. Kooperatifimizi yeniden ayağa kaldırıp markalaşma çalışması başlatacağız” diye konuştu.
TEDAVİ EDİCİ ÖZELLİĞİ VAR
Çam balının değerleri çiçek, akasya, ayçiçeği ve kestane ballarına oranla daha yüksek ve verimlidir. Çam balının içindeki enzim, fenolik madde (Bitki veya meyvelerin kendine has renk ve tat, koku gibi özelliklerinin belirlenmesinde rol alan, asıl amacı bitkiye koruma olan madde) ile flavonoid (insan vücudunda antioksidan işlevini yürüten bitkisel besin maddesi grubu) içeriğinin tedavi edici etkiye sahip olduğunu belirledik. Tedavi sürecinde belirli miktarda tüketilen çam balı özellikle enfeksiyon hastalıklarına neden olan bakterileri engellemekte, hastalığın gelişimini baskılamakta. Hastalıklarla mücadele konusunda destekleyici olarak yaraların iyileştirilmesinde balın yararını belirledik. Çam balının besin maddesi ve enerji kaynağı olarak kullanılmasıyla beraber çeşitli hastalıklarda destekleyici tedavi olarak kullanılması son derece önemli.