İzmir’in ihracatta rekortmen ilçesi olan Torbalı’da, ihracat teşvikleri ve devlet destekleri konusunda toplantı yapıldı. EİB’den gelen uzmanlar, ihracatçı firmalara teşviklerle alakalı önemli bilgiler verdi.
HER yıl gerçekleştirdiği ihracat rakamları ile İzmir’in lokomotifi olan Torbalı’da, Perşembe günü ihracatçı firmalara yönelik önemli bir sunum yapıldı. Torbalı Ticaret Odası tarafından düzenlenen toplantıda, Ege İhracatçıları Birliği (EİB) uzmanları, ilçede ihracata yönelik devlet yardımları, yurt dışı iş gezilerinde devlet teşvikleri, yurt dışı fuarları, küçük esnafa yönelik devlet yardımları konusunda detaylı açıklamalarda bulundu. İlçedeki ihracat yapan firmaların katıldığı sunumda, ihracat teşvikleri ve devlet desteği konusunda bilgiler verildi.
REKABET GÜCÜ ARTACAK
Hükümet ihracatta yaşanan tıkanıklığı artırmak için, iş dünyasını seferber etmeyi planlıyor. Devlet tarafından sağlanan proje, yatırım ve ihracat teşvikleri, Torbalı Ticaret Odası’nda gerçekleştirilen toplantıyla işletmelere anlatıldı.Firmaların rekabet güçlerini artırmaya yönelik devlet tarafından sağlanan proje, yatırım ve ihracat teşvikleri, konusunda ihracatçı firmaların temsilcileri bilgilendirildi. Torbalı Ticaret Odası toplantı salonunda yapılan bilgilendirme toplantısına Torbalı Ticaret Odası Meclis Başkanı Erkan Aksoy, EİB Devlet Yardımları Şube Müdürü İsmail Soydan, Uzmanlar Tuğçe Çeker, Okan Olcay ve Doğuş Tuğrul ile ilçede faaliyet gösteren ve ağırlığını sanayicilerin oluşturduğu firma temsilcileri katıldı. Toplantıda, devlet tarafından verilen ihracat teşvikleri ve yardımlar katılımcılara anlatıldı.
500 MİLYAR DOLAR HEDEFİ
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Meclis Başkanı Erkan Aksoy, “İhracat konusunda ciddi rakamlara ulaşmış bir bölgeyiz. Amacımız, 2023’te 500 milyar dolarlık ihracat hedefine çok daha güçlü bir şekilde destek verebilmek” dedi. Ege İhracatçıları Birliği uzmanları Torbalılı firmalara en son haliyle ihracat teşvikleri hakkında bilgi verdi. İsmail Soydan, firma temsilcilerine ihracat teşvikleri hakkında bilgi verirken, teşviklerin hükümet ve bağlı bulundukları Ekonomi Bakanlığı’nın, Türkiye’nin 2023 yılına ilişkin 500 milyar dolar ihracat hedefini gerçekleştirmeye yönelik olduğunu belirtti. Marka ve Turquality Desteği ise devletin parasal teşviklerinin zirvesini oluşturuyor ve Türk markalarının küresel rekabetini desteklemeyi hedefliyor. Turqualityde teşviğin üst sınırı yok. Toplantıda, her türlü fiili engelleme ve sorunlar için de çözümler olduğu ve bakanlığa başvurulması istendi.
DESTEĞİ KULLANAN SAYISI AZ
Ege İhracatçıları Birliği uzmanlarından Tuğçe Çeker, Torbalılı iş adamlarına, ihracata yönelik devlet yardımları, yurt dışı fuar katılımları, reklam ve markalaşma hakkında geniş bir bilgi verdi.Çeker, “Firmaların değişik sektörlerdeki sorunlarını tespit etmek amacıyla yola çıktık. Burada yaptığımız değerlendirme sonucunda maalesef firmaların ölçekte çok büyük olsa bile devlet yardımlarını kullanma adına ciddi sıkıntıların olduğunu tespit ettik. Firmalarımız bu destek ve teşviklerden daha fazla yararlanmalı. Firmalar ve şirketler bu desteklerin alınamaz olduğunu sanıyorlar. Ama aslında öyle değil, çok farklı. Artık devlette birçok şey değişti. Amaç şirketlere daha çok para verebilmektir. Biz bu projede devlet destekli farklı bakış açıları, farklı işler yapılabilir, farklı çözümler olabilir” dedi.